ABD’de McDonald’s kabusu! Hasta sayısı 75’e yükseldi

ABD’de memleketler arası hamburger zinciri McDonald’s’ın isminin karıştığı bir besin skandalında bilanço arıyor. ABD Besin ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapılan açıklamada, McDonald’s’ın “Quarter Pounder” hamburgerlerinde tespit edilen Escherichia coli (E.coli) bakterisiyle ilişkili olay sayısının 49’dan 75’e yükseldiği, 22’sinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Bakteriye Colorado, Kansas, Utah, Wyoming, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, New Mexico, Oregon, Wisconsin, Washington ve Michigan olmak üzere 13 eyalette rastlandığı tabir edildi.

1 kişi hayatını kaybetmişti

ABD Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezinden (CDC) geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, bakteriden 49 kişinin etkilendiği, 1’inin hayatını kaybettiği duyurulmuştu. Olaylara neden olan besin hususunun şimdi kesin olarak tespit edilmediği tabir edilen açıklamada, uzmanların kıyılmış soğan ve dana köftesinden şüphelendiği aktarılmıştı.

Belirtilerin ekseriyetle bakterinin alınmasından 3-4 gün sonra başladığını ve birden fazla kişinin 1 hafta içinde düzgünleştiğini hatırlatan yetkililer, 38.8 derece üzeri yüksek ateş, 3 günden uzun süren ishal ya da kanlı ishal, kusma, ağız ve boğaz kuruluğu ile ayağa kalkarken baş dönmesi şikayetleri gösteren bireyleri tıbbi takviye almaları konusunda uyarmıştı.

Hastalığa neden olabiliyor

Normalde insan ve hayvanların bağırsak ortamında bulunabilen E.coli bakterilerinin “Enterohaemorrhagic Escherichia coli (EHEC)” üzere birtakım alt tipleri hayatı tehdit edebilen hastalıklara neden olabiliyor. En sık yiyecek yoluyla alınan E.coli bakterilerinin, yüzde 85 oranında düzgün pişirilmemiş yahut çiğ etlerden, süt ve süt eserlerinden ve düzgün temizlenmemiş zerzevat ile meyvelerden bulaştığı biliniyor.

KAYNAK: İHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir